По повод старта на учебната година  от Института за пазарна

...
По повод старта на учебната година  от Института за пазарна
Коментари Харесай

Сливен, Ловеч и Пазарджик на дъното на класация в сферата на образованието

По мотив старта на образователната година   от Института за пазарна стопанска система /ИПИ/ обръщат внимание на категорията „ Образование “ от идното издание на Регионални профили: индикатори за развиване 2023 , което ще бъде показано през месец ноември.

Категорията е формирана от осем знака в областта на образованието и включва данни на регионално равнище от Националния статистически институт /НСИ/, Министерството на образованието и науката /МОН/, Център за оценяване в предучилищното и учебното обучение /ЦОПУО/ и ИПИ.

Според данните София, Варна и Смолян са одобрени първенци в челото на класацията измежду областите тази година. Там съвсем няма деца, които не вървят на детска градина или учебно заведение , второгодниците са малко, студентите – доста, а резултатите – положителни.

Първенците се допълват от обичайно мощните в образованието области – Русе, Пловдив, Велико Търново, Благоевград, Габрово и Бургас .

На дъното на класацията се намират областите Сливен, Ловеч и Пазарджик , където обсегът на детските градини и прогимназиалното обучение са ниски, резултатите – относително слаби, студентите – релативно малко .

Докато в някои области като София, Смолян и Благоевград просветителната система в прогимназиалния стадий обгръща съвсем всички деца в съответната възраст, в други чистият коефициент на записване в V-VII клас остава невисок през годините. През предходната година в областите Сливен, Добрич и Търговище той е под 85%.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР